Hur vet du när det är dags att skaffa ny bil? Kan du köpa en ny bil bara för att du vill det eller måste det finnas en anledning till det? Svaret på den frågan varierar från person till person och det finns ingen regel som säger att du inte får köpa ny bil när du vill. Däremot finns det några tillfällen då det nästan är tvunget att köpa ny bil om den gamla inte längre passar. Nedan finns två exempel på när det kan vara bra att köpa en ny bil.

Gamla bilen har gått sönder

Den främsta anledningarna till varför man köper en ny bil är för att den gamla har gått i sönder. Att laga den skulle kosta mer än själva bilen och det är inte säkert att det går att laga. Om ett däck går sönder eller om du får punka, behöver du inte köpa en helt ny bil. Du behöver bara byta ut däcket. Skulle det istället röra sig om större skador på bilen som inte går att laga lika lätt, kan det vara en bra sak att börja fundera på om man ska köpa ny bil.

 

Familjen blir större

Den andra anledningen är att man blir fler i familjen och behöver en större bil. Detta beror så klart på vilken bil du har innan men om du har en vanlig Volvo, behöver du inte tänka på att köpa ny bil förrän det kommer fler barn. När barnen är små behöver de endast sitta i en stol i framsätet. När barnen blir äldre flyttar de till baksätet i andra typer av barnstolar. Då det finns 5 säten i en bil, får man börja fundera på att köpa en större bil när barnen börjar bli fler än 2. Det ska ju finnas plats till mer än barn i bilen.